Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Επείγοντα Περιστατικά ή Μedical show ?


Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια κινηματογραφική παραγωγή, έχει στραφεί σε σειρές και ταινίες από τον χώρο της υγείας. Ο όρος "medical series" ή "medical show", αναφέρεται σε μια δραματική κατά βάσην σειρά, η οποία ασχολείται με τα τεκταινόμενα στους χώρους των νοσοκομείων. Από ασυνήθιστες ιατρικές υποθέσεις, μέχρι έκτακτα περιστατικά και από δύσκολες χειρουργικές εμπεμβάσεις μέχρι διαπροσωπικές σχέσεις γιατρών και τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινα, οι δραματικές ιατρικές σειρές τα έχουν όλα. Καταιγιστική δράση, άφθονα συναισθήματα, αγωνία και μεγάλες ανατροπές, ορισμένες μάλιστα απ' αυτές είναι τόσο καλά γυρισμένες με αξιόπιστο σενάριο,με άψογη χρήση της ιατρικής ορολογίας ,μεθοδολογίας και τεχνολογίας που καθηλώνουν ακόμα και αυτούς τους ίδιους τους χρήστες της υγείας .
Η επιλογή μάλιστα του χώρου των Επειγόντων Περιστατικών είναι ιδιαίτερα δημοφιλής αφού από την φύση του προσφέρει περιπέτεια, σασπένς που σερβίρεται με την ανάλογη σάλτσα χιούμορ και ερωτικών περιπτύξεων μεταξύ των πρωταγωνιστών.
Σειρές με μεγάλη επιτυχία που εκτίναξαν τους δείκτες της τηλεθέασης στα ύψη, αποσπώντας αρκετά βραβεία ΕΜΜΥ ήταν το γνωστό ER (Emergency Room) που ηλιθίως είχε αποδοθεί στα ελληνικά <<Στην Εντατική>> το Grey's Anatomy (Μαθήματα Ανατομίας) που συνεχίζει να προβάλλεται μέχρι σήμερα καθώς και το House M.D. (Ιατρικές Υποθέσεις).
Ιδιαίτερη εντύπωση σε όλα αυτά μου κάνει η άψογη οργάνωση και λειτουργία των νοσοκομείων που διαδραματίζονται όλα αυτά, που νομίζω ότι ζω και εργάζομαι σε νοσοκομείο τριτοκοσμικής χώρας.
Άσχετα όμως κατά πόσο όλα αυτά υπάρχουν στην πραγματικότητα ή γίνονται στα πλαίσια της κινηματογραφικής παραγωγής θα πρέπει να πούμε ότι:
Η επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό η υλικοτεχνική επάρκεια και η άψογη λειτουργία των υπηρεσιών αποτελούν βασικά συστατικά για την λειτουργία του συστήματος υγείας και της σωστής και ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών υγείας. κάτι τέτοιο όμως προς το παρόν αποτελεί όνειρο "θερινής νυκτός" για την ελληνική πραγματικότητα, καλό είναι βέβαια να ονειρευόμαστε.... αλλά μήπως θα έπρεπε κάποτε να ξυπνήσουμε;
















.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com