Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Οταν δεν τηρείται το μέτρο, οι γιορτές βλάπτουν σοβαρά την υγεία.

Οταν δεν τηρείται το μέτρο, οι γιορτές μπορεί να  βλάψουν σοβαρά την υγεία

Eως και δύο κιλά βαρύτεροι είναι οι περισσότεροι από εμάς σήμερα σε σχέση με τις παραμονές των Χριστουγέννων, ως αποτέλεσμα της διατροφικής υπερβολής και της απουσίας σωματικής άσκησης που συνήθως συνοδεύουν την εορταστική περίοδο. Η υψηλή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θερμίδες, λιπαρά και αλάτι, αλλά και αλκοολούχων ποτών, όχι μόνο αυξάνουν το σωματικό βάρος, αλλά ευθύνονται και για πολλές «επισκέψεις» στα επείγοντα των νοσοκομείων το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Θεοφανίων.
Είναι δεδομένο ότι κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αυξάνεται η κατανάλωση σε όλες τις κατηγορίες των τροφίμων, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη είναι η πρόσληψη πρωτεϊνών -εξαιτίας του κρέατος- και λιπιδίων λόγω των πολλών γλυκών.
Ως αποτέλεσμα είναι τα επείγοντα των νοσοκομείων να υποδέχονται κατά το επίμαχο διάστημα μεταξύ της παραμονής των Χριστουγέννων και τα Θεοφάνια πολλά περιστατικά δυσφορίας από υψηλή κατανάλωση φαγητού, κρίσεις χολοκυστίτιδας και παγκρεατίτιδας λόγω αυξημένης κατανάλωσης λιπιδίων, περιστατικά μέθης και ατυχήματα εξαιτίας κατανάλωσης αλκοόλ. Επίσης καταγράφονται πολλά περιστατικά γαστρεντερίτιδας, που δεν οφείλονται σε κάποια ίωση αλλά έχουν να κάνουν με το διατροφικό φορτίο των πασχόντων.
Ιδιαίτερα επικίνδυνες μπορεί να αποδειχθούν οι διατροφικές υπερβολές της εορταστικής περιόδου σε άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, όπως π.χ. διαβητικοί, άτομα με υπέρταση, χοληστερίνη αλλά και στεφανιαία νόσο. «Στατιστικά στοιχεία από τον Βρετανικό Οργανισμό Καρδιολογίας αναφέρουν ότι κατά την περίοδο των γιορτών και ιδίως Δεκέμβριο και Ιανουάριο καταγράφονται οι περισσότερες καρδιακές προσβολές που επιφέρουν τον θάνατο», κατά μέσον όρο οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι μια περίοδος που το σωματικό βάρος αυξάνεται και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα δύο κιλά.


Μετά τις γιορτές
Τι γίνεται όμως μετά τις γιορτές; η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ των εορτών δεν θα πρέπει να συνοδευτεί με υπερβολικές δίαιτες. Εάν κάποιος είναι προσεκτικός στη διατροφή του και αφαιρέσει τα γλυκά και το αλκοόλ μπορεί σιγά σιγά να επανέλθει στο βάρος που είχε πριν από τις γιορτές. Επίσης, μια διατροφή πλούσια σε όσπρια, λαχανικά και φρούτα μπορεί να βοηθήσει. Σαφώς, αυτός που θέλει να χάσει τα κιλά των εορτών δεν θα πρέπει να προσφύγει σε αυστηρές δίαιτες, που ούτε ασφαλείς ούτε αποτελεσματικές είναι 1


Πάρτι στα επείγοντα ;
Ποια είναι τα πιο πολυσύχναστα μέρη κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών; Αν σκεφθήκατε μόνο τα πολυκαταστήματα, τα εστιατόρια και τα μπαρ, τότε θα σας στενοχωρήσουμε καθώς υπάρχει άλλος ένας, όχι και τόσο ευχάριστος, χώρος (αλλά άκρως αναγκαίος κυρίως ύστε ρα από πολλές επισκέψεις σε μπαρ και εστιατόρια...). Δεν είναι άλλος από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων. Τον Δεκέμβριο του 2007 αυστραλοί ερευνητές του Κέντρου Επιδημιολογίας και Ερευνας στο Σίδνεϊ δημοσίευσαν μελέτη στην οποία διερευνούσαν τι γίνεται στα ΤΕΠ των νοσοκομείων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε σύγκριση με τον υπόλοιπο χρόνο- για την ακρίβεια, μελέτησαν την περίοδο μεταξύ 2001 και 2006. Οπως ανέφεραν στο επιστημονικό έντυπο «Τhe Μedical Journal of Αustralia», το κύριο εύρημα ήταν ότι απλώς γινόταν ο... χαμός. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες επισκέψεις στα επείγοντα των νοσοκομείων αφορούσαν άτομα που δεν ήταν πραγματικά επείγοντα περιστατικά, δεν χρειάστηκε στην πλειονότητά τους να νοσηλευθούν και δεν έφθασαν καν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Για ποιον λόγο λοιπόν ο συνωστισμός; Διότι και στη μακρινή Αυστραλία οι γενικοί και οικογενειακοί γιατροί που θα έπρεπε να δέχονται τέτοιου είδους περιπτώσεις... έλειπαν σε χριστουγεννιάτικες διακοπές, με αποτέλεσμα ο φόρτος να πέφτει στα νοσοκομεία (σας θυμίζει κάτι;).2

2 σχόλια:

  1. Καλημερα Στελιο..το τσατ σου εχει προβλημα..
    Δεν μπορω να αφηνω την καλημερα μου..
    Αν θες δες το...
    Καλημερα και πολλα φιλια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην αρχη ειχα βαλει κι εγω ενα αλλο τσατ και μου δημιουργουσε προβληματα..Αυτο που εχω τωρα, ειναι ο.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com