Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Αρωματοθεραπεία και μασαζ για τη μείωση του άγχους στον χώρο εργασίας

Πως θα σας φαινόταν συνάδελφοι νοσηλευτές και γιατροί του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, αν κατά την διάρκεια της εφημερίας απολαμβάνατε ένα χαλαρωτικό μασάζ, που όχι μόνο θα σας αναζωογονούσε αλλά και θα σας έκανε πιο αποδοτικούς στη δουλειά σας.
Είναι γνωστό ότι το άγχος λόγω επαγγελματικής απασχόλησης μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη σωματική και ψυχική υγεία του εργαζόμενου όσο και στην οικογενειακή ζωή ή στις διαπροσωπικές σχέσεις. Είναι απαραίτητο οι εργαζόμενοι να ενημερώνονται για τους τρόπους και μεθόδους που υπάρχουν για την αντιμετώπιση ή καλύτερα τον ορθό χειρισμό του άγχους. Η εφαρμογή μεθόδων που στόχο έχουν τη μείωση του άγχους στο χώρο εργασίας, μπορεί να είναι βοηθητική όχι μόνο για τον εργαζόμενο αλλά και για την εταιρεία ή τον οργανισμό που τον εργοδοτεί. Πραγματικά, η κατάλληλη διαχείριση του άγχους στο επαγγελματικό περιβάλλον, βελτιώνει την απόδοση, την παραγωγικότητα και την κερδοφορία.

Μια ενδιαφέρουσα πρόσφατη έρευνα για το ζήτημα αυτό διεξάχθηκε σε νοσηλεύτριες οι οποίες εργάζονται σε τμήματα επειγόντων περιστατικών και πρώτων βοηθειών. Οι νοσηλευτές υποβάλλονται σε ιδιαίτερα αγχώδεις καταστάσεις κατά τη διάρκεια της ανθρωποκεντρικής εργασίας τους. Ο φόρτος εργασίας τους και οι απαιτήσεις των ασθενών επηρεάζουν το επίπεδο άγχος που βιώνουν οι νοσηλευτές. Υπάρχει η αντίληψη ότι κατά τους χειμερινούς μήνες, στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, υπάρχει μεγαλύτερος φόρτος εργασίας. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις είναι συχνότερες κατά το χειμώνα. Για το λόγο αυτό, είναι πιθανόν ότι το άγχος που βιώνουν κατά την εργασία τους το χειμώνα, είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Το ερώτημα που τέθηκε στην έρευνα η οποία έγινε από επιστήμονες της νοσηλευτικής στην Αυστραλία, ήταν κατά πόσο η αρωματοθεραπεία σε συνδυασμό με χαλαρωτική μουσική θα μπορούσε να μειώνει το άγχος των νοσηλευτών σε τμήματα επειγόντων περιστατικών.
Επίσης, ακόμη ένα ερώτημα που τέθηκε προς απάντηση ήταν εάν υπήρχε διαφορά στα αποτελέσματα της θεραπείας αυτής το χειμώνα και το καλοκαίρι. Συνολικά έλαβαν μέρος στην ενδιαφέρουσα αυτή θεραπευτική δοκιμή 86 νοσηλευτές, εκ των οποίων οι 39 έλαβαν τη θεραπεία το καλοκαίρι και το χειμώνα. Χορηγήθηκαν δυο περίοδοι θεραπείας (μια το χειμώνα και μια το καλοκαίρι) με μάλαξη αρωματοθεραπείας και χαλαρωτική μουσική διάρκειας 12 εβδομάδων σε περίοδο 1 έτους. Οι νοσηλευτές, με μέσο όρο ηλικίας 38 ετών και μέσο όρο χρόνου απασχόλησης σε τμήματα επειγόντων περιστατικών 7 ετών, αξιολογήθηκαν για το άγχος που είχαν, πριν και μετά από τις θεραπείες. Οι παράγοντες που εξετάστηκαν στους νοσηλευτές ήταν η πίεση που ένιωθαν λόγω των ευθυνών τους, οι ανησυχίες τους για την ποιότητα περίθαλψης που πρόσφεραν, η σύγκρουση ρόλων που βίωναν, η ικανοποίηση που ένιωθαν από τη δουλειά τους και η αυτοεκτίμηση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν :
- Το επίπεδο άγχους των νοσηλευτών λόγω της εργασίας τους, ήταν παρόμοιο χειμώνα και καλοκαίρι.
- Ο φόρτος εργασίας τους, δεν παρουσίαζε σημαντικές διαφορές μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα.
- Το 60% των νοσηλευτών παρουσίαζαν άγχος μετρίου έως εξαιρετικά υψηλού επιπέδου.
- Η μέθοδος με αρωματοθεραπεία, μάλαξη και χαλαρωτική μουσική για 15 λεπτά, μείωνε δραστικά το επίπεδο άγχους των νοσηλευτών.

Πριν από τη θεραπεία 60% των νοσηλευτών ένιωθαν μέτριο ή εξαιρετικά ψηλό άγχος ενώ μετά από αυτή μόνο 8% ανεξάρτητα από την εποχή. Ωστόσο, κατά το χειμώνα η θεραπεία κατά του άγχος είχε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Επισημαίνεται ότι η μάλαξη γινόταν από διπλωματούχο θεραπευτή σε ήσυχο δωμάτιο ο οποίος έκανε επίσης παράλληλα με τη μάλαξη, ψεκασμό διαφόρων αρωμάτων πάνω από το κεφάλι των νοσηλευτών. Οι νοσηλευτές μπορούσαν να διαλέγουν για την αρωματοθεραπεία τους, αιθέρια έλαια λεβάντας περγαμόντου, πατσουλί και άλλα, σύμφωνα με τις προτάσεις του αρωματοθεραπευτή/τριας. Οι νοσηλευτές κατά τη μάλαξη άκουγαν με ακουστικά κεφαλιού, χαλαρωτική μουσική. Οι περιοχές στις οποίες γινόταν μάλαξη ήταν οι ώμοι, η μέση της πλάτης, ο αυχένας, το κεφάλι, το μέτωπο και οι κρόταφοι.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η μάλαξη με αρωματοθεραπεία και χαλαρωτική μουσική, έχει ένα άμεσο, δραστικό αποτέλεσμα σε εργαζόμενους που έχουν πολύ ψηλό επίπεδο άγχους λόγω της φύσης της εργασίας τους. Η εισαγωγή μεθόδων μείωσης και καλύτερου χειρισμού του άγχους στο χώρο εργασίας, θα μπορούσε να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στη διάθεση των εργοδοτών που επιθυμούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πίεση και το άγχος αυτών που εργοδοτούν και να αυξάνουν το επίπεδο ικανοποίησης από την εργασία τους.
Εμπρός λοιπόν βασανισμένοι και ταλαιπωρημένοι νοσηλευτές των ΤΕΠ ας βροντοφωνάξουμε "ΜΑΣΑΖ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!!"
Η πηγή είναι :
«The effect of aromatherapy massage with music on the stress and anxiety levels of emergency nurses : comparison between summer and winter». American College of Occupational and Enviromental Medicine National Institute of Mental Health

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com